18e-eeuwse koopmanshuizen gespaard in bombardement

In de 18e eeuw werden nieuwe koopmanshuizen gebouwd aan de Wijnhaven in de Rotterdamse Stadsdriehoek, zo ook nummer 15. In de 19e eeuw vestigde zich hier het kantoor van cargadoorsbedrijf ‘Phs. Van Ommeren’. Bij het bombardement van 14 mei 1940 werd het pand gespaard.

Demontage en herbouw 1987-1994

Aan het eind van de jaren ’80 dreigde de aanleg van de Willemsspoortunnel precies op deze locatie alsnog het einde te betekenden van de historische koopmanshuizen. Dankzij heftig protest is echter besloten dat de panden gedemonteerd en herbouwd moesten worden na aanleg van de tunnel. Van Wijnhaven 15 is het exterieur en interieur gedocumenteerd, opgeslagen en ten slotte herbouwd door architect Bob van Beek.

Interessante ontdekkingen

Vanwege o.a. diefstal van oorspronkelijke onderdelen uit de opslag, gebrekkige opslagmethoden en de keuze voor moderne materialen i.v.m. geldtekort bestaat de herbouw vtoch voor een groot deel uit nieuwbouw. De conclusie met betrekking tot de demontage en herbouw van Wijnhaven 15 is dat hier dus niet te spreken valt van een restauratie van een monument, maar van nieuwbouw met hergebruik van enkele monumentale elementen.