Waarom een bouwhistorisch onderzoek?

1. Verminder verrassingen bij verbouwingen

Wanneer u vóór uw verbouwing uw gebouw bouwhistorisch laat onderzoeken, komt u tijdens de verbouwing minder voor onverwachte verrassingen te staan en daarmee voorkomt u onnodig verlies van tijd en geld! Want u moet er toch niet aan denken tijdens de verbouwing door een onverwachte vondst uw plan helemaal om te moeten gooien?

De Waag op de Nieuwmarkt had last van verzakkingen en de fundering moest daarom aangepakt worden. In het bouwhistorisch onderzoek is ontdekt dat het gebouw oorspronkelijk niet in één keer, maar in verschillende delen is gebouwd. Door deze bouwhistorische ontdekking konden de funderingsexperts al in hun nieuwe funderingsontwerp rekening konden houden met de verschillende gebouwdelen, en werden ze niet opeens tijdens de verbouwing verrast.

 

2. Hulpmiddel in gesprekken met  Monumenten Commissies

Wanneer u een monument wilt verbouwen of restaureren heeft u vaak een vergunning nodig. Een Monumenten Commissie beslist over uw vergunningsaanvraag. Soms stelt de Commissie hiervoor een bouwhistorisch onderzoek verplicht. Een bouwhistorisch onderzoek zorgt voor een onafhankelijk rapport over de monumentale waarden van uw gebouw. Hierdoor kunt ú in een gesprek met de Monumenten Commissie beter beargumenteren wat u wel en niet aan uw monument wilt verbouwen.

Een mooi voorbeeld van hoe een bouwhistorisch onderzoek een opdrachtgever geholpen heeft goedkeuring voor zijn vervangingsplan te krijgen bij een Monumenten Commissie zijn deze takkenbruggen in Rotterdam. Het bouwhistorisch onderzoek wees namelijk uit dat deze bruggen, oorspronkelijk gebouw rond 1910, in de jaren 1980 allang een keer volledig vervangen waren.

 3. Inspirerend

Een bouwhistorisch onderzoek toont u wat uw historisch gebouw of object aan monumentaals te bieden heeft en kan inspiratie bieden voor verbouwingen.

Een sprekend voorbeeld van een bouwhistorisch onderzoek dat heeft weten te inspireren is deze school. Tijdens het bouwhistorisch onderzoek zijn monumentale  wanden  ontdekt. De verbouwingsarchitect was zeer onder de indruk van de wanden en heeft ze vervolgens als uitgangspunt genomen voor zijn herontwerp van de school.

U kunt altijd geheel vrijblijvend contact opnemen met Bureau Bouwtijd om te kijken hoe een bouwhistorisch onderzoek van uw gebouw of object u kan helpen.