Kasper Sickler: de vaste architect van C&A-winkelpanden
Het pand aan Bagijnhof 46 in Dordrecht werd in 1929 gebouwd als ‘verkoophuis voor rekening van de n.v. Alg. Conf. Handel van C&A Brenninkmeijer’. Het ontwerp is gemaakt door de architect Kasper Sickler (1877-1945), die ook de C&A-winkelpanden in Arnhem (ca. 1913), Rotterdam (1924), Eindhoven (1929-1930; deze leek zeer sterk op die in Dordrecht!), Den Haag (1931), Utrecht (1939) en Nijmegen (19xx) heeft ontworpen.
Bouwstijl: Zakelijk Expressionisme
Het C&A-winkelpand uit 1929 is gebouwd in de stijl van het zakelijk expressionisme, een gematigde, meer lineaire variant van het expressionisme dat plastischer bakstenen gevels had (ook wel bekend onder de naam ‘Amsterdamse School’).Kenmerken van het zakelijk expressionisme die in C&A-pand duidelijk zijn terug te vinden zijn de gevels in schoon metselwerk en de orthagonaal en licht-driedimensionaal vormgegeven voorgevel (drie naast elkaar gelegen verdiepte casementen, met daarin wéér verdiepte casementen). Daarnaast is ook de bakstenen toren als versterking van het totaalbeeld een kenmerk van deze stijl
De interessantste ontdekkingen
Nieuwe winkeltypologie uit de jaren ’20
Het ontwerp weerspiegelt met zijn grote, vrije winkelruimte en slechts klein naaiatelier, de ontwikkelingen op het gebied van winkelinrichting in de jaren ’20.
Stedenbouwkundige retoriek met torens
De toren van het pand, die er nu eenzaam bijstaat, was vroeger een stedenbouwkundig antwoord van de architect Sickler geweest op de twee torens van het tegenoverliggende eclectische postkantoor uit 1905-1907 van de toenmalige rijksbouwmeester D.E.C. Knuttel, dat in 1975 is gesloopt…
Oorspronkelijk: Legramen voor daglichtinval
Het pand blijkt vroeger diverse lichtkoepels in het dak te hebben gehad, waaronder een grote centrale lichtstraat met kathedraal glas boven een centrale trap. Dit moet een sfeervolle lichtinval in het nu, dichte, donkere pand hebben gegeven.
Oorspronkelijk: glazen entreestraat
De begane grond had vroeger een prachtig verlichte, teruggelegen entreestraat met diverse etalages
Art Deco behang
Vermoedelijk oorspronkelijke behangresten in Art Deco Stijl teruggevonden
Zorgvuldige detaillering
Details zoals gekamde bakstenen en onverwacht grote variëteit in de openingswijze van op het eerste gezicht gelijk vormgegeven ramen