School (1907): wanden gevonden

Conclusie
Dit onderzoek betrof een schoolgebouw uit 1906 in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Oorspronkelijk stonden tussen de lokalen houten en glazen scheidingswanden, die bijna geheel opengezet konden worden. Bij verbouwingen in het verleden zijn vijf van deze wanden verwijderd. De overige vier werden achter voorzetwanden verstopt en raakten in de vergetelheid. De afgelopen jaren stond het gebouw leeg en was het dringend aan herstel toe. In mijn bouwhistorisch onderzoek heb ik ontdekt dat er nog vier wanden aanwezig waren.

Toepassing
Mijn ontdekking van de wanden is het uitgangspunt geworden van de restauratie. Omdat de originele wanden helaas in slechte staat waren en niet aan geluids- en gebruikswensen voldeden is besloten de wanden te reconstrueren. Zo zijn de school én de flexibiliteit in het gebouw in ere hersteld.

Extra publicatie
Tijdschrift Monumenten, jr. 36 (2015) nr. 8 www.tijdschriftmonumenten.nl

Een teruggevonden oorspronkelijke wand tijdens de restauratie

Voorgevel school vóór de restauratie